Firmalar konsept otomobiller söz konusu olduğunda genelde tasarım konusunda sınır tanımazlar. Bu sefer tasarımın ötesinde, teknoloji ile ilgili sınırlar da aşılmış.

İtalyan spor otomobilleri ya da Lamborghini dediğinizde aklınıza gelen yerler arasında Boston, Massachusetts olduğunu pek sanmıyorum. MIT’nin kampüsü keyifli dağ yollarından ya da bir yarış pistinde oldukça uzak olsa da, hızlı otomobillerin geleceği burada şekilleniyor.

MIT’den bazı çok zeki arkadaşlarla çalışan Lamborghini, oldukça ufuk açıcı bir konsept ile karşımızda: ‘Terzo Millennio’. İtalyanca ‘Üçüncü Milenyum’ anlamına gelen ismiyle, elektrik beslemeli konsept, Lamborghini’nin dizayn ve mühendislik vizyonunun günümüze bir yansıması olarak görülebilir. Lamborghini CEO’su, Stefano Domenicali, bu beraberliği, “üçüncü milenyumdaki super spor otomobiller için önemli bir sayfa” olarak nitelendiriyor.

Bu arada ‘üçüncü milenyum’ derken ne demek istendiğini bir açıklayalım. Terim sonraki jenerasyon Lamborghini’ler veya üç binli yıllar gibi şeyler için değil, teknoloji ve tasarım olarak uzak gelecekte gerçekleşebilecek anlamında kullanılıyor.

Lamborghini süper spor otomobiller üretiyor ama MIT konunun neresinde?

Firma, MIT ile gelişmiş enerji depolama sistemleri ve malzeme biliminin sınırlarını zorlamak için çalışmış. Özellikle MIT’nin kimya bölümünden Profesör Mircea Dinca ve makina mühendisliğinden Profesör Anastasios John Hart, projenin yönetiminde Lamborghini’nin Ar&Ge yetkilileriyle beraber çalışmış.

İlk bakışta sonuçlar oldukça takdire şayan. Terzo Millennio’nun tamamen aerodinamik verimlilik için optimize edilmiş çok hafif gövdesi, sadece sürücü ve bir yolcu için yer sunuyor. Dizayn Aston Martin Valkyrie’de olduğu gibi tamamen fonksiyon odaklı ve fonksiyonel olmayan hiç bir bölüm gövde panelleri ile kapatılmamış. Bunun yerine açık bırakılan yerlerde yeni hava kanalları oluşturulmuş. Normal güç ünitelerinin aksine her bir tekerleğe yerleştirilen elektrik motorları sayesinde, tasarımcılar oldukça özgür bir şekilde çalışabilmiş.

Gücün nasıl üretildiği konusunda Terzo Millennio’da standart herhangi bir şey bulunmuyor. Aventador’da oldukça kısıtlı miktarda kullanılan süper kapasitörler ve gövdeye entegre olarak hazırlanmış enerji depolama ünitelerinin detayları oldukça acayip gelebilir. Hedef ise sadece yüksek miktarda güç değil, daha hızlı şarj olan daha efektif çalışan bir rejenerasyon sistemi ve daha yavaş yaşlanan bir batarya oluşturmak.

Gövde panelleri bataryaları oluşturuyor!

İlginç olan kısım ise bunun nasıl gerçekleştirildiği. Basitçe açıklamak gerekirse, genelde otomobillerin tabanına yerleştirilen devasa batarya paketleri yerine, gövde panelleri bataryaları oluşturuyor. Mantık ise şöyle; geliştirilen karbon fiber nano tüpler sayesinde, bataryalar gövdenin iç ve dış katmanları arasına yerleştirilip, şekil alabilecek kadar ince ve 4 elektrik motoruna sahip tamamen elektrikli bir spor arabayı besleyecek kadar da güçlüler. Bununla beraber karbon fiber gövdenin ağırlığı aşağıya çektiğini de söylememize gerek yok sanırım.

Tabi ki tamamen karbon fiber olan ve üzerinde depolanan bu boyutta enerji ile gövdede belli noktalarda çatlaklar oluşması kaçınılmaz olacaktır. Bununla ilgi MIT ve Lamborghini mühendislerinin cevabı ise oldukça basit. ‘Kendini iyileştiren karbon fiber’. İyileştirici kimyasallar ile doldurulmuş mikro kanallar sayesinde, gövde kendini analiz ederek gerekli yerlerdeki onarımı gerçekleştirebiliyor.

Üretimden çok uzak

Terzo Millennio, dünyanın en iyi mühendislerine boş bir palet verdiğinizde, süper otomobillerinin geleceğini nasıl oluşturduklarının bir göstergesi. Yarın üretime girecek olan bir model olmaktan çok uzak.

Firmanın CTO’su, Maurizio Reggiani’ye oldukça merak edilen ‘ne zaman’ sorusu sorulduğunda, “Ne zaman olduğunu söyleyemem … ama bazı komponentler üretime geçmeye diğerlerinden daha yakın.” şeklinde cevap verdi. Yani MIT laboratuarlarında hazırlanan bu teknolojiler hepsi bir kerede bir otomobile olmasa da, zamanla yol otomobillerine uygulanacak.

Açık olan bir diğer şey ise, Terzo Millenio’yu ve hala atmosferik V10-V12 motorları kullanan İtalyan’ları bu model üzerinde bu kadar hevesli gördükçe elektrikli süper otomobiller için de gerçekten bir gelecek olduğu aşikar.

Bu arada 2040’ta da otomobiller tekerlek kullanmaya devam edecek gibi gözüküyor. Hala uçan arabalar yok mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin