Cam filmi yasağına ilişkin tartışmalar devam ederken söylentilerine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü nokta koydu.
Geçtiğimiz ay tekrar yürülüğe girdiği açıklanan cam filmi yasağıyla ilgili tartışmalar ve itirazlar sürüyor. Cam filminin derecesine ve bulunduğu cama göre yasak olup olmadığıyla ilgili söylentiler devam ederken, net açıklama Bakan’dan geldi. Özlü, yasağın camlarına ‘sonradan’ film kaplatan tüm araçları kapsadığını, tek istisnanın fabrika çıkışlı araçlar olduğunu söyledi.
Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu çıkışında gazetecilerin cam filmi yasağının kapsamına ilişkin soruları üzerine, aslında yasağın hiç kalkmadığını vurguladı. Geçen yıl 26 Ekim’de yönetmelik değişikliği yaptıklarını bunun da bir yıl sonra yani 26 Ekim 2017’de yürürlüğe gireceğini anlattı. Özlü, “Biz bu yasağı kaldırma iradesi gösterdik. Ancak Nisan ayından itibaren Emniyet’le yapılan görüşmelerde, ‘terör eylemleri var, tespit etmekte zorlanıyoruz’ talepleri üzerine yasağı sonlandırma yönündeki iradeyi ortadan kaldırdık. Bir terör eylemi olur ve ‘bu cam filminden dolayı olmuştur’ derlerse, bunun sorumluluğunu almak zordur. Konu terör, insanların güvenliği, o bakımdan bir şey diyemiyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Fabrika çıkışlı karartılmış camlara istisna
Bakanlık yetkilileri ise cam filmlerinin çeşitli dereceleri olduğu ve bazıları için yasak olmadığı söylentilerine “Bu doğru değil. Yasak tüm araçları ve camlara sonradan taktırılan tüm filmleri kapsıyor. Uygulamanın tek istisnası fabrika çıkışlı sürücünün arka kısmında kalan renkli camlara sahip araçlar. Sadece bunlar için bir yasak yok” bilgisini verdiler.
Cam filmi cezası ne kadar?
Cam filmi ile polise yakalanan sürücülere 206 ile 427 TL arasında değişen cezalar kesiliyor. Ceza almadan cam filmlerini söktürmek isteyen sürücüler ise bulundukları şehre ve otomobile göre değişmek üzere 50 ile 150 TL’den başlayanlar ücret ödüyorlar. Bazı yerlerde ücret de yeterli olmayıp sıra beklemeniz gerekebiliyor.
Artık cam filmli araçlar muayeneden kalıyor
Yasak hafifleyene kadar otomobilimi az kullanıp ortalıkta gözükmem ya da inat değil mi söktürmeyeceğim diyen sürücüleri ise kötü haber bekliyor. Önceden muayenede ‘hafif kusur’ olarak geçen cam filmleri, otomobilin muayeneden geçmesine engel olmuyordu.
1 Kasım 2017’de yayınlanan, Ulaştırma, Denizcilik ve Habercilik Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün, araç muayenesi sonucu belirlenen eksikliklere ilişkin kusur grupları yönergesi konulu yazılarında, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 31 Ekim 2017 tarih ve 170557 sayılı yazısı ilgi tutularak, film yapıştırılmış camların ‘Hafif Kusur’ yerine ‘Ağır Kusur’ sayılacağı belirtildi.
Yazik bu isten para kazanan is yeri acanlar var. Ileride bu yasak kalktiginda yarattiklari bu zararin sorumlusu kim olacak? Ben gunesli bur sehirde yasadigim icin ve esimin gunes isigina allerjisi oldugu icin yaptirmistim. Yazik oldu.
Bizim cam filmi üzerinde hakkimiz varsa, cam filminin de bizler üzerinde hakkı vardır diyerek tüm konuya açıklık getiriyorum 🙂
Eskiden cam filmi mi vardı
Ben söktüm
Devlete para kaptıracağıma filmi söktüm
Çevirme yapılan yere hakkımı helal etmiyorum diye bıraktım
Milleti maymun etmenin anlamı yok
Bu işten para kazananlar 2019 sak sak yapmaya devam edin
Allah bildiği gibi yapsın güneşli havada yanacak araçlar herkes klima daha fazla açarak fazla yakıt yakacak milli servet birde makam arabalarındaki filmlerinide söksünler o zaman kapalı kasa kamyonetleri de yasaklasınlar içi görünmüyormuş yaaa işin dalgası nerden ceza keseceklerini şaşırdılar
Madem ana konu güvenlik, panelvan camlıvan tarzı araçlarda cam yerinde sac var içeriyi görmek mümkün değil,onlarada cam takma zorunluluğu gelecek mi?
Emniyet şeridinden gitmesinler şimdilik, o bile yeter 🙂 Çakarlı sivil araçlardaki ( sözde ) karartma camlara değinmiyorum bile. Gerçekten üzücü