Elektrifikasyonun otomobiller üzerindeki etkisi Almanların markajına iyiden iyiye girmiş durumda.

Alman otomobil üreticisi Bmw, 330e hybrid ile yanıt vermeye hazırlanıyor. Peki ihtiyaçlara cevap verebilecek mi diye soracak olursanız? Tüm yanıtlar satır aralarında gizli. Şöyle ki, Alman otomobil üreticileri elektrifikasyonun otomobil üzerindeki etkilerini, diğer rakipleri gibi özümsemiş durumda. Ancak Çin gibi bir gerçek varken, Tesla gibi bir gerçek söz konusu iken durum elbette kolay olmayacaktır göründüğü gibi. Çin’in özellikle batarya teknolojileri üzerindeki hakimiyeti ve düşük işçi maliyeti aslında gündemi yakından takip edeniniz var ise, Trump’ı bile sinirlendirmiş durumda. Volkswagen‘in diğer bir taraftan ulaşılabilir en ucuz elektrikli otomobil üretecekleri mottosunu da unutmamak gerekiyor. Nihayetinde VW ID. ailesi bunun en somut örneği.

İşin hikaye kısmını geçip asıl konumuza dönecek olursak, Bmw 3 serisi Plug-in hybrid kombinasyonu ile hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Türkiye’nin yakınından geçer mi bilinmez. Ancak teknik verilere bakıldığında, barındırdığı boost teknolojisi ile dikkatleri özellikle üzerine çekeceği fazlasıyla aşikar.

Bmw 330e olarak gelecek sene yollarda olması planlanan ve muhtemelen Eylül 2019 Frankurt Otomobil Fuarı’nda karşımıza çıkacak olan araç, tasarım detaylarından ziyade, kaputunun altında yer alan teknolojisi ile diğer bildiğimiz plug-in hybrid araçlardan farklı yere konumlanacağı kesin.

Kaputunun altında 2.0 litrelik benzinli ünite 184hp güç üretirken, elektrik ünitesi 113hp kombinasyonu ile ortalamada sürücüsüne 292hp / 420nm torku sağ ayağına iletiyor olacak. 8 ileri steptronic şanzıman ile birliktelik yaşayan aracın 4 çeker olduğunu da ayrıca belirtmiş olalım.

12kWh brüt batarya kapasitesi neticesinde 110km/s hızlarda aracın tamamıyla elektrikli yol alabilmesine olanak sağlıyor. Ancak menzil konusunda henüz net bir ifade belirtilmiş değil. Ancak güçlü bataryasının yüksek hızlarda da aracı desteklemesi neticesinde, fabrika değerleri aracın ortalama yakıt tüketimlerinin 2 litre dolaylarında olduğunu belirtiyor. Bu ciddi bir rakam olsa da, bu tip bir araç kullanıcısının ne kadarı bu detaya önem verir, bu elbette tartışmaya açık bir konu. Performans değerlerine bakıldığında 5.9 saniyede 0-100 km/s hızlara ulaştığı belirtilen aracın, 420nm tork neticesinde kısa sürelide olsa nefesinizi tutmanız gerektiğini en baştan belirtir gibi. Bu arada bataryalar bagajdan bir nebze olsun alanı törpülediği için, yükleme kapasitesi 375 litrede kalmış durumda.

Nedir bu XtraBoost?

Bmw 330e modelini 330e yapan yegane detay olarak belirtebiliriz kaba tabirle. Şöyle ki; Araçlarda muhakkak bir sport mode görmüşsünüzdür. Bu sport mode, aracın daha keskin, daha yüksek devirli çalışmasını sağlar. Nispeten aracın daha performanslı gittiği hissiyatı yaratır ki, bu tamamıyla yazılımsal bir konu üzerinden ilerler. Ancak Bmw ilk kez bu tip bir araçta XtraBoost teknolojisine yer vermiş durumda. Piller tam dolu ve sport mode aktifken, XtraBoost tuşuna basıldığında, araç elektrik ünitesinin maksimum değerlerini yere aktararak ekstradan 40hp gücü yola aktardığı belirtiliyor. Sadece 10 saniye aktif kalan bu özellikle sayesinde yakın zamanda nitrolara elveda demek mümkün olabilir. 0-100 km/s hızlanması 5.9 saniye olan aracın XtraBoost özelliği aktifken hızlanma değerlerinin ne olduğu konusunu satır aralarımda aradık ancak ulaşamadık.

Satır aralarında da belirtmiş olduğumuz üzere, aracın Türkiye cephesinde yeri ne olur? Türkiye’de satışa sunulur mu tamamıyla soru işareti. Ancak batarya teknolojisinin, yanmalı ünite arasındaki iletişimine bakacak olursak ( XtraBoost ) gelecekte çok farklı performans verileri hakkında konuşacağımız açık ve net gibi gözüküyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR;

Yenilenen BMW 530e Avrupa pazarında!

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin