Aklınıza ilk gelen şey daha fazla güçse maalesef ki üzgünüz…

BMW, sessiz sedasız bir şekilde en başarılı motorlarından biri olan 2 litrelik 4 silindirli dizel ünitelerini güncelledi. Hayatlarının kalanına bi-turbo olarak devam edecek olan B47 kodlu dizel motorların yeni motor kodu B47TU1 oldu.

Normalde motora eklenen ikinci bir turbo, akla daha fazla güç getirir. 18d ve 20d’de ise durum tam olarak böyle değil. Maksimum güç hala 18d için 150, 20d için 190 Hp’de kalmış. Lakin genişleyecen devir bandı nedeniyle aslında motorları daha güçlü olarak nitelendirmemiz çok da yanlış olmaz. Daha fazla güç almıyorlarsa neden böyle bir şey yapıldığını sorabilirsiniz. Nedeni daha az yakıt tüketimi ve emisyon değerleri. Motorlar bu güncelleme ile yeni WLTP ve RDE emisyon testlerine hazırlar ve Euro 6c standartlarını sağlıyorlar.

Net rakamlara sahip olmasak da 2 litre motorların genel olarak geliştirilen termodinamik yapıları sayesinde %4-5 daha az CO2 salınımı yaptıkları söyleniyor. Ayrıca üzerinde tekrar çalışılan piston ve gömlek yüzeyleriyle beraber, enjeksiyon basıncı da yükseltilmiş. Benzer güncellemeler 3 silindirli B37 motorlar için de yapılarak onların da motor kodu B37TU1 olarak değiştirilmiş.

İkinci turboyla beraber motorun kullanımda özellikle alt devirlerde daha güçlü ve daha tepkili hissettirmesi gerekiyor. BMW, alt devirler için değişken geometrili bir turbo, üst devirler için ise normal, sabit geometrili bir turbo kullanıyor.

Değişikliğin sonucunda beklenen bir diğer pozitif etken ise azalan motor sesi. BMW Blog’a göre güncellemeyle beraber motor sesinin bir kaç desibel azalması bekleniyor. Bir kaç desibel rakam olarak az gibi gözükse de ses seviyesinin logaritmik olarak değerlendirildiğini bilenler için oldukça anlamlı olacaktır.

Güncelleme sonucunda dizel yelpazesindeki güç seviyeleri şimdilik değişmeyecek. Uzun süredir bi-turbo olarak hayatına devam eden, 231 beygirlik 25d 4 silindirli dizellerin tepesinde kalmaya devam edecek. Yakın zaman da onun da alacağı mekanik güncellemelerle beraber hem verimliliği artacaktır hem de biraz daha güçlü hale gelecektir.

25d’de yapılacak olan güncellemeden sonra alttaki 18d ve 20d’nin gücünde de artış görebiliriz. BMW, satış stratejileri nedeniyle şimdilik 18d ve 20d’nin gücünü saklı tutuyor gibi gözüküyor. Basitçe düşünürseniz 200 Hp bandının üstüne çıkan bi-turbo 20d, 25d’yi fiyat açısından oldukça anlamsız hale getirecektir. Yeni motorların ise ne zaman banttan çıkacağı veya ülkemizde olacağını henüz bilmiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin