2009 yılından sonra ilk kez, Avrupa’daki otomobil satışlarında benzinli otomobiller dizel otomobilleri geçti.
Volkswagen Grubu’nun yaşadığı ‘dieselgate’ skandalından ve Avrupa’da pek çok ülkenin gerçekleştirdiği emisyona dayalı düzenlemelerden sonra dizel satışlarının zarar görmesi ve insanların benzinli seçeneklere yönelmesi şaşırtıcı değil. ACEA (Avrupa Otomobil Üreticileri Derneği)’e göre benzinli otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre %45.8’den %48.5’e yükseldi. 2017’nin ilk yarısı için yapılan değerlendirmede bu artış geçen yıla göre fazladan 328,615 araç demek oluyor. Dizellerde ise durum %50.2’den %46.3’e düşüş gösteriyor. Bu da 2016’nın ilk yarısına göre 152,323 daha az satış demek.
ACEA’in verdiği bilgiye göre 2009’dan bu yana Avrupa’da ilk kez benzinli otomobiller dizel otomobilleri geçti. Bu durum ise kalıcı olacak gibi gözüküyor. Burada tek etken müşterilerin tercihi değil. Pek çok ülkenin yaptığı yeni düzenlemelerin sonucu olarak mı bilinmez ama Volvo, Porsche gibi büyük üreticiler dizel ünitelerine yavaş yavaş son vereceklerini duyurdular. Bu firmaları ise pek çok diğer firma izleyecektir.
Ülkelerin vergi düzenlemeleri dışında bazı şehirlerde dizel otomobiller yasaklanmaya başladı. 2016 yılında Paris, Madrid, Atina ve Mexico City yöneticilerinin imzaladığı anlaşmayla 2025 yılından sonra bu şehir merkezlerine dizel otomobiller giremeyecek.
Evet dizeller yavaş yavaş dışlanıyor, evet benzinlilerde artış var ama hala dizel kadar ekonomik değiller. Peki ekonomik seçenekler için ne yapılacak? Cevap ‘alternatif’ yakıtlar. Yine ACEA’in sunduğu veriye göre hibrit, elektrikli, LPG ve doğal gaz kullanan otomobillerin satışı 2016’nın ilk yarısına göre %35 artarak bu yıl %5.2 ile rekor seviyeye ulaştı. Avrupa’da pek çok şirketin elektrikli otomobillere geçiş yaptıkları ‘yeşil’ planları gibi etkenlerle bu artış önümüzdeki yıllarda hız kazanarak devam edecektir.
Pil teknolojisindeki ilerleme devam ettikçe elektrikli otomobillerin hem fiyatları azalacak hem de menzil ve şarj süresi gibi önlerindeki büyük engeller kalkacaktır. Böylece diğer otomobillerin pazar payını büyük ölçüde ellerine alacaklar gibi gözüküyor. Dizellerin düşüşü ve Avrupa’daki devletlerin uyguladığı stratejiler ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Ülkemizdeki gidişat sizce nasıl olur?
Diğer otomobil uretme uzerine yogunlasarak mercedes,bmw gibi koklu firmalara rakip olma sansimiz cok azken bunun yerine elektrikli arac uzerine yogunlasarak bu alanda soz sahibi olmak cok daha kolay olacaktir.