Alman markanın kompakt hafif ticari modelinin Avrupa satışları önümüzdeki ay başlayacak.
Birçok konuda birlikte projelere imza atan Mercedes-Benz ve Renault’nun yaptığı ortaklıklardan birisi de, 2007 yılında yollara çıkan ikinci nesil Renault Kangoo’yu temel alan “premium” kompakt ticari model Citan olmuştu.
2012’de üretime geçen Citan doğrusunu söylemek gerekirse pek başarılı bir proje olmamıştı ancak Alman otomotiv devi, aradan geçen 9 yılın ardından LCV modelini tamamen yeniledi. Bir kez daha Renault Kangoo (bu sefer Mk3) altyapısı üzerine geliştirilen van, güncel Mercedes-Benz ürünlerinde gördüğümüz çizgilere kavuştu.

Vito’da gördüğümüz ızgara düzenini A-Serisi gibi kompakt modellerdeki farlar ile harmanlayan yeni Citan’ın arka kısmı ise bir hafif ticariden bekleyeceğiniz üzere sürpriz yapmayan bir dizayna sahip. Üst paketlerde LED far ve stoplar sunan otomobilde çıkıntılı çamurluklar ve omuz çizgisi de dikkat çekiyor.
Citan’ın kabinine baktığımızda ise Mercedes-Benz ürün gamının tamamında kendisine yer bulan MBUX işletim sistemine sahip multimedya ekranı, yeni nesil direksiyon simidi ve türbin tarzı havalandırma menfezleri ile karşılaşıyoruz. Analog kadranlara sahip hafif ticari modelde renkli yol bilgisayarı sunulduğunu da not edelim.

Citan Tourer ve Citan Panelvan olmak üzere iki gövde tipiyle sunulacak olan LCV modelinin toplam uzunluğu ise 4.498 mm. Standart aks mesafesi 2.716 mm olarak açıklanan Citan ailesi ilerleyen günlerde dingil aralığı uzatılmış Mixto türevine de kavuşacak.
İsteğe göre iki adet alınabilen sürgülü kapılar 615 mm’lik bir açıklık sunarken bagaj bölümünün yerden yüksekliği 59 cm iken bu kısmın toplam yüksekliği 105,9 cm olarak açıklanmış.
Base ve Pro adlı iki donanım paketiyle satılacak olan Citan’da anahtarsız çalıştırma, otomatik klima, elektronik park freni gibi konfor donanımlarının yanı sıra bolca güvenlik ekipmanı da sunulacak. ABS, ESP gibi zorunlu güvenlik yardımcılarının yanı sıra Panelvan’da 6, Tourer’da 7 adet hava yastığı, yokuş kalkış destek sistemi, yanal rüzgâr destek sistemi de Citan’ın yelpazesinde yer alıyor.

Tourer paketinde ise ekstra olarak aktif fren yardımcısı, aktif şerit takip yardımcısı, kör nokta yardımcısı ve trafik işareti algılama özelliğine sahip hız sınırı yardımcısı gibi donanımlar yer alıyor.
Mercedes-Benz, yeni Citan’ı 5 farklı motor seçeneğiyle sunacak. Üçü dizel, ikisi benzinli olan bu güç ünitelerinin tamamında Renault imzası bulunuyor. Yelpazeye baktığımızda ise Panelvan ve Tourer’da toplamda 8 farklı versiyon var. Standart şanzıman seçeneği 6 ileri manuel olurken en güçlü dizel (Citan 112 CDI) ve en güçlü benzinli (Citan 113) isteğe göre 7 ileri çift kavramalı şanzıman ile de alınabiliyor.
- Citan Panelvan 108 CDI – 75 bg / 230 Nm (Dizel)
- Citan Panelvan 110 CDI – 95 bg / 260 Nm (Dizel)
- Citan Panelvan 112 CDI – 116 bg / 270 Nm (Dizel)
- Citan Panelvan 110 – 102 bg / 200 Nm (Benzin)
- Citan Panelvan 113 – 131 bg / 240 Nm (Benzin)
- Citan Tourer 110 CDI – 95 bg / 260 Nm (Dizel)
- Citan Tourer 110 – 102 bg / 200 Nm (Benzin)
- Citan Tourer 113 – 131 bg / 240 Nm (Benzin)
Sürüş dinamikleri konusunda ise Mercedes ekibi ön tekerleklerde MacPherson tipi alt salıncaklı bir aks kullanmış. Arkada ise yerden tasarruf sağlayan burulma kirişli aksa yer veren mühendis takımı, aks taşıyıcı bağlantı kollarıyla tekerlekler için ek yönlendirme sağlarken yaylar ile amortisörler birbirlerinden ayrı tasarlamış.
Daha sonra T-Serisi ve EQT adında daha “lüks” türevlere de kavuşacak olan Citan ailesine katılan bir diğer yeni üye ise eCitan. 2022’nin ikinci yarısında piyasaya sürülecek olan elektrikli hafif ticari WLTP’ye göre yaklaşık 285 kilometre menzil sunacak. Bataryanın ise hızlı şarj istasyonlarında yaklaşık 40 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e ulaşması hedefleniyor.
Yeni Citan’ın Avrupa satışları önümüzdeki ay içinde başlatılacak.
