32 yaşındaki köprünün tüm halatları değişecek.

Eski adıyla Boğaziçi, yeni adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden sonra İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasını birleştiren ikinci büyük nokta olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çok kapsamlı bir bakım-onarım sürecine girecek.

3 Temmuz 1988 tarihinde hizmete sunulan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Avrupa kıtasında Rumeli Hisarüstü mevkii ile Anadolu’daki Kavacık bölgesini birbirine bağlıyor. Hâl böyle olunca da FSM Köprüsü yoğun İstanbul trafiğinde sıkışmaların bolca yaşandığı bölgeler arasında yer alıyor.

Güncelleme: Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 900 gün iddiası yalanlandı. Her ay 5 gece çalışması olmak üzere toplamda 75 günde tamamlanacak olan çalışmalar 15 ay içinde bitecek. Henüz başlangıç tarihine dair bir açıklama yapılmadı.

Habertürk’ün haberine göre yetkililer, 900 gün yani yaklaşık 2,5 sene sürecek detaylı bakım-onarım sürecine dair şu açıklamalarda bulundu:

“2013 yılında gerçekleştirilen, ‘Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinin Büyük Onarım ve Yapısal Güçlendirilmesi İnşaat İşleri’ sırasında FSM Köprüsü’nde hasarlı askı kablolarının tespit edildi ve ciddi hasar gören kabloların bir kısmı acil olarak değiştirildi.

“Bu tespitin ardından köprünün tüm askı kablolarının genel denetimi yapıldı. Sonuç olarak Karayolları Genel Müdürlüğü köprünün tüm askı kabloları için askı kablo değişiminin gerekli olduğunu anladı ve projeyi gerçekleştirmeye karar verdi.”

7 Şubat 2024’te tamamlanması öngörülen proje için açılan ihaleyi 508 milyon 312 bin TL ile Japon menşeli IHI Infrastructure ve Makyol İş Ortaklığı aldı. Adı “FSM Köprüsü Askı Halatlarının Değiştirilmesi Boğaz Köprülerinin Eksik Kalan İşlerinin Tamamlanması Yapım İşi” olarak geçen çalışma kapsamında tüm halatların yanı sıra tabliyeler ve kuleler de değiştirilecek. Süre boyunca asfalt yenileme çalışması da yapılacak.

Durumun trafiğe etkisi nasıl olacak bunu zaman içinde göreceğiz ancak 900 gün sürecek bu işlemler için yolların kısmi olarak kapatılacağını söyleyebiliriz. Her iki yönde en az 1 şeridin kapatılması, daha önce yapılan çalışmalar esnasında yaşananlara bakılırsa ortalama ulaşım sürelerini ciddi oranda etkileyecektir.

Anadolu-Avrupa bağlantısını FSM ve 15 Temmuz köprüleri haricinde artık Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli de sağlıyor. Bunlara ek olarak belli lokasyonlardan kalkan arabalı vapurlar da FSM’de yaşanacak yoğunluğa alternatif olarak kullanılabilir. İstanbul’da yaşayan tüm okurlarımıza bu süreçte trafikte sabır diliyoruz!

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin