IIHS’in yeni başlattığı yolcu tarafındaki çarpışma testleri sonucunda, otomobillerin yolcu ve sürücü tarafları için aynı güvenliği sunmadıkları ortaya çıktı.
IIHS (Insurance Institute for Highway Safety), Amerika’nın otomobiller için güvenlik testleri yapan enstitüsü. Euro NCAP’e göre çok daha zorlu testler hazırlayan IIHS’in ortaya çıkardığı ilk güvenlik zafiyeti bu değil.
Günümüzde otomobillerin güvenlik seviyeleri müşterilerin satın almasını oldukça etkiliyor. Tabi bizim ülkemizde dördüncü-beşinci sırada ama Dünya genelinde böyle değil. Dolayısıyla firmalar testlerden iyi sonuçlar alabilmek için bazen hilelere başvuruyorlar. Daha önce 2014 ve 2016 yılları arasında üretilen SUV’lerde yapılan testte, sürücü ve yolcu tarafı small overlap testlerinin tutarlı olmadığı ortaya çıkmıştı. Sürücü tarafında en yüksek ‘good’ ile derecelendiren pek çok model, yolcu tarafında sınıfta kalmıştı. Testler sonucu ortaya çıkan durumu önlemek için IIHS, derecelendirmesine yolcu tarafı small overlap testini de eklemişti.
2017-2018 model orta sınıf otomobiller için yapılan testlerde, sürücü tarafında ‘good’ ile değerlendirilen 13 otomobilden 10’u yine, yolcu tarafı için de ‘good’ seviyesinde değerlendirilirken, biri orta derece olan ‘acceptable’ ve ikisi kötü olarak değerlendirilen ‘marginal’ seviyelerini aldılar. Neyseki bu sefer durum SUV’lerde olduğu kadar kötü değil.
Subaru Outback, Subaru Legacy, Ford Fusion, Honda Accord, Hyundai Sonata, Mazda 6 gibi modeller ‘good’ ile derecelendirilirken, VW Passat ‘marginal’ ve VW Jetta ‘acceptable’ ile değerlendirildi. Sorunun büyük ölçüde gövdeden değil, airbaglerin açılış şekli sonucu yolcunun kafasının boşta kalmasından kaynaklandığı söylendi. Passat’taki durumu alttaki videonun 01:35’inci saniyesinde görebilirsiniz.
IIHS günümüzde güvenlik konusunda standartları belirliyor. 2012 yılında small overlap testini tanıttıktan sonra, 13 üretici 97 otomobilde ciddi gövde düzenlemeleri yaparak kendilerini geliştirdi. Yeni eklenen bu testin sonucunda eminiz ki bizim ve otomobilimizde taşıdığımız yolcuların güvenliği artacaktır.