Volvo, XC70 ile başladığı Cross Country serüvenini, diğer ürün gamlarınada taşıma konusunda oldukça istikrarlı gibi görünüyor.
Değişen pazar koşulları ve taleplerin pastadaki Crossover/SUV payının gün geçtikçe artması nedeniyle, bir çok markanın iştahını kabartmış durumda. Volvo XC70 Cross Country ile aslında bu segmentde neredeyse ilk diyebiliriz. Öyle ki, marka Çin’li yatırımcısıyla buluşana kadar neredeyse iflasın eşiğine gelmişken, XC70 Cross Country o dönemde çok talep görmese dahi, markanın hedefinden asla vazgeçmediğini açık ve net görebiliyoruz. XC70 Cross Country, V70 Station Wagon’un geliştirilmiş versiyonu. Sonrasında ise marka 2012 yılında üretim bandından ilk indirdiği Volvo V40 Cross Country ile devam ettirmişti. Şuanda Thor farlı makyajlı versiyonu hali hazırda satılmaya devam etmektedir. V40 Cross Country, Volvo için neredeyse kırılma noktası diyebiliriz çünkü ilk kez compact bir araç düşük hacimli, dizel otomatik ile karşımıza çıkmıştı bu segmentte. Bunun en büyük nedeni ise Ford ile sağlanan anlaşmaydı. Ancak bu anlaşmanın sona ermesi ile birlikte, V40 Cross Country’ler 2016 itibarıyla 1.5 Litrelik benzinli ünite ile üretime devam etmişti.
Konuyu dağıtmadan V60 Cross Country’e gelmeden önce, Volvo V90 station wagon aracına ek olarak V90 Cross Country’i tasarlamış ve yine aynı şekilde yakın zamanda yenilenen yüzüyle karşımıza çıkan V60 Cross Country’de aynı abisi V90 gibi Cross Country gibi tasarlanarak, geçtiğimiz gün tanıtımı gerçekleştirilmiştir ( Eylül 2018 ). Tabi burada atladığımız bir araç var. Onunda adı Volvo S60 Cross Country. Ne yazık ki ülkemizde hak ettiği değeri göremediği gibi, sipariş üzerine ülkemize getirtilmesinden dolayıda, aracı şuan neredeyse bilen kişiler bir elin parmak sayısını geçmeyecektir.
İskandinav sade ve şıklığı ile Volvo V60 Cross Country karşımızda..
Volvo Cars Başkan ve CEO’su Hakan Samuelsson, “Yeni V60 Cross Country ile aile konseptli otomobilimizi doğal ortamından alıp alışılmış yolların dışına götürüyoruz. Cross Country sınıfını 20 yıldan daha uzun bir zaman önce icat ettik, şimdi bu otomobil ile uzun süredir devam eden, güvenli, yetenekli ve çok yönlü aile otomobilleri neslimizi güçlendiriyoruz” ifadesine yer vermekte.
Otomobilin off-road yeteneğini artıran, özel olarak geliştirilmiş bir Cross Country şasi ve süspansiyon sayesinde, V60 Cross Country’nin yerden yüksekliği standart V60’a göre 75 mm. daha yüksek. Yeni V60 Cross Country’de All-wheel-drive (dört tekerden çekiş özelliği) özelliğinin yanı sıra Hill Descent Control (Tepe İniş Kontrolü), Electronic Stability Control (Elektronik Sabitleme Kontrolü), Corner Traction Control (Viraj Çekiş Kontrolü) özellikleri ve özel bir Off-Road sürüş modu standart olarak yer alıyor.
Yeni V60 Cross Country, 60 serisi ve 90 serisindeki ekürilerinde olduğu gibi, Volvo Cars’ın ödüllü Ölçeklenebilir Ürün Mimarisi (SPA) platfomundan, güvenlik teknolojilerinden ve bilgi-eğlence sisteminden faydalanıyor.
Volvo Cars’ın ödüllü City Safety sistemi, V60 Cross Country’de standart olarak yer alıyor ve potansiyel çarpışma durumlarından kaçınması için sürücüye yardımcı oluyor. City Safety, yayaları, bisikletlileri ve büyük hayvanları algılayabilen pazarda yer alan tek sistem.
Pilot Assist sistemi, iyi işaretlenmiş yollarda 130 km/h hıza kadar sürücüye direksiyon, ivmelenme ve frenleme desteği sağlıyor. Run-off Road Mitigation (Yoldan Çıkma Kaçınma), Oncoming Lane Mitigation (Önden Gelen Araçtan Kaçınma) ve diğer direksiyon destek sistemleri standart olarak yer alıyor. Opsiyonel olarak yer alan otomatik frenleme sağlayan Cross Traffic Alert (Kavşak Trafik Uyarı) özelliği ise güvenliği daha da artırıyor. Bunlar ve kendini ispatlamış diğer güvenlik teknolojileri yeni V60 Cross Country’yi yoldaki en güvenli otomobillerden biri haline getiriyor.
Yeni V60 Cross Country’nin, T5 AWD benzinli ve D4 AWD dizel motor seçenekleri yer alıyor. İlerleyen dönemde ise hafif hibrit ve elektrikli (plug-in) seçenekleri de yer alıyor olacak.
Sonuca gelecek olursak,
Motor seçeneklerine bakıldığı zaman, V60’da olduğu gibi düşük hacimli motor seçeneği ile karşımıza çıkmayacağına kesin gözüyle bakabiliriz. Volvo’nun D4 koduyla adlandırdığı 2.0 litrelik dizel 190HP motor, S90 ve V90’da kullanılan D4 ile aynı. Nitekim T5 ise benzinli 320 HP’lik motor. Bu aracın yüksek vergi diliminde olduğunu gösterir. XC40’ın 270.000 TL bandında olduğunu ve V90 Cross Country’nin 550.000 bandında olduğunu düşünecek olursak bu ülkede, V60 Cross Country’ninde rahatlıkla 420.000 bandında Türkiye’ye giriş yapacağını söylersek, sanırım yanlış olmaz. Station Wagon araçlar ne yazık ki ülkemizde hak ettiği değeri görmüyor. Nitekim Cross Country olması bir nebze insanı cezbetsede, düşen alım gücü ve artan otomobil fiyatları, ne yazık ki almak isteyenlerin dahi hayallerini törpülemiş durumda.