Dünyada ileri otonom sürüş için geliştirilen ilk seri üretim otomobil olma özelliğini taşıyan A8, yeni tasarım konsepti ve yenilikçi dokunmatik ekranlı kontrol gibi geniş bir donanım yelpazesi sunuyor.

Audi’nin amiral gemisi ve Mercedes-Benz S-Class, BMW 7 Serisi gibi modellerin rakibi yeni A8, önümüzdekin yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulacak. Türkiye’de ilk etapta 3.0 TDI 286 Hp Dizel ve 3.0 TFSI 340 Hp Benzinli olarak iki farklı motor seçeneği ile sunulacak olan yeni A8 her zaman olduğu gibi yine bolca yeni teknolojiyle ve oyuncaklarla geliyor.

Tasarımdan başlamamız gerekirse ön tarafta artık ‘devasa’ diyebileceğimiz boyutlara ulaşan yeni ızgara bizi karşılıyor. Izgaranın bu boyutuna rağmen üstünde çok çalışıldığı belli olan yeni A8’in ön tarafı oldukça zarif ve pahalı duruyor. Yan taraftan bakıldığında önceki A8’e oldukça benzeyen modelin geniş ve kavisli omuz çizgisi oldukça güzel duruyor. Arka kısım ise herkesin hoşuna gitmeyebilir ancak bizce modelin en şık bölümlerinden biri.

İki uçta yer alan OLED stop lambaları ortadaki ince LED kırmızı şerit ile birleştirilmiş ve bunlara bir de krom çıta eklenmiş. Farların içine doğru boydan boya devam eden krom çıta ve OLED stopların birleşimi, A8’in tamamında olduğu gibi lüksü ve teknolojiyi bir arada sunuyor.

Bu sınıfta gösterişli görünümden önemli olan tek birşey varsa da o da iç mekan tabiki. Yeni A8 içi hem normal hem de ‘L’ versiyonda önceki modele göre kayda değer ölçüde genişledi. Audi A8 L versiyonunda yer alan opsiyonel dinlenme koltuğu dört farklı ayar seçeneğine ve bir ayak dayama yerine sahip. Sağ arka koltukta yer alan dinlenme koltuğuna oturan yolcu, ön yolcu koltuğunun arkasına entegre edilen ünite yardımıyla ayaklarını ısıtırken, ayaklarına masaj da yaptırabiliyor. Arka koltuktaki yolcular ayrıca ortam aydınlatması, yeni HD Matrix okuma ışıkları ve masaj koltukları gibi birçok fonksiyonu kontrol edebildikleri gibi, ayrı bir işletim ünitesi üzerinden telefon konuşmalarını da gerçekleştirebiliyorlar. Ortadaki kol dayanağı üzerinde bulunan OLED ekranlı ve bir akıllı telefon ebatlarındaki uzaktan kumanda, bulunduğu yerden çıkarılarak da kullanılabiliyor.

Audi, Yeni A8’de bir önceki modelde kullanılan geleneksel döner düğme ve dokunmatik ekranını geçmişte bırakıyor. Gösterge panelinde kullanılan düğme sayısı son derece azaltılmış durumda. Panelin merkezinde yer alan 10,1 inçlik dokunmatik ekran kapalı olduğu durumda, çevresini saran parlak siyah konsolun içerisinde neredeyse görünmez oluyor. Sürücü, bilgi ve eğlence sistemini, geniş ekran üzerinden, parmak uçlarıyla kontrol ediyor. Büyük oranda optimize edilen navigasyon sistemi  kullanılan yolları öğrenerek kendini geliştiriyor. Bu sayede sürücüye aramalarda akıllı tavsiyeler sunuyor.

Otomatik sürüş pilotu

Yeni A8, özellikle otomatik sürüş için geliştirilen ilk seri üretim otomobil olma özelliğini taşıyor. A8’in yapay zeka pilotu, gidiş ve geliş şeritlerinin bariyerle ayrıldığı otoyol ve ana yollarda, 60 km/h’den düşük hızlarda otomobilin kontrolünü ele alıyor. Kalkış, hızlanma, dönüş ve frenler, sıkışık trafik pilotu tarafından yönetiliyor. Bu sayede sürücü direksiyonu bırakarak, başka bir aktiviteyle ilgilenebiliyor, örneğin araç içi TV’yi izleyebiliyor. Sistem belirlenen sınırlara ulaştığında bir uyarıyla sürücünün otomobilin kontrolünü yeniden devralmasını sağlıyor.

Pilotlu sürüş sırasında merkezi sürücü asistan kontrolörü (zFAS), sensörlerden elde edilen verileri bir araya getirerek otomobilin çevresindeki alanı sürekli olarak tarıyor. Audi, otomobillerinde radar sensörleri, ön kamera ve ultrason sensörlerin yanı sıra bir lazer tarayıcı kullanan ilk otomobil üreticisi.

Audi AI uzaktan park pilotu ve Audi AI uzaktan otopark pilotu, A8’in park yeri ve otoparklarda otomatik olarak manevra yapmasını sağlarken, sürücünün tek yapması gereken manevrayı izlemek. Bu sırada otomobilin içinde olmasına gerek yok.

Audi, Yeni A8 için 48 voltluk elektrik sisteminden güç alan yeni aktif süspansiyon sistemi geliştirdi. Bu sistemde her tekerlek ayrı olarak kontrol edilerek, yol koşullarına uyum sağlıyor. Her tekerlekte ayrıca, 48 voltluk ana elektrik sisteminden beslenen bir elektrikli motor yer alıyor. Önde yer alan kamera sayesinde Yeni A8 yoldaki tümsekleri önceden tespit ederek aktif süspansiyonu önceden yola göre ayarlıyor. Bu sistemle süspansiyonun tam olarak doğru zamanda yola tepki vermesi sağlanıyor.

Yeni 4 tekerden dönüş sistemi sayesinde de 5.30 metre aks mesafesine ulaşan A8’in şehir içinde manevra yapabilmesi kolaylaştırılıyor. Hem direksiyona yaptığını müdahale miktarını azaltan hem de otomobili kıvraklaştırarak boyu daha kısaymış gibi hissettiren sistem, yüksek hızda da stabilizasyonu arttırıyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin