Volkswagen, 2015 senesinde başlatmış olduğu CUV (Cross Utility Vehicle) atağının mevyelerini vermeye başladı. T-Roc ve T-Cross ise bunların en canlı örneği.
En küçük SUV/Cross sınıfında olarak hayata geçen T-Cross, giriş seviyesi hatchback sınıfındaki kardeşi Polo gibi İspanya’nın Navarra’da ki fabrikasında üretiliyor olacak. Aracın tasarımına baktığımız zaman bir kere öncelikle, Polo’da olduğu gibi bu aracında MQB A0 platformunda yer aldığını belirtmek gerekiyor. Hatta Polo’dan sadece 1cm yüksek olduğunu belirtirsek yanlış olmaz. 4.11 metre uzunluğa, 2.56 metre dingil mesafesi ve 1.5 metre yüksekliğe sahip olan araç, özellikle arka yolcu koltuklarındaki yaşam alanlarında az buçuk bir fikir sahibi olmamızı sağlıyor. Dış tasarım anlamında, tanıdık olan VW modellerinde çok farklı olduğunu açık ve net söyleyebiliriz. Burada Polo’dan ziyade daha çok Seat Arona’ya göndermelerin yer verildiğini belirtirsek, yanlış olmaz. Led aydınlatmalar ve ön panjur daha keskin ve sportif bir yapıdayken, aracın tampon üzerinde yer alan yuvarlak hatlara sahip, gündüz ( ki buradan halojen duruyor ) aydınlatmaları da, biraz Citroen havası taşımıyor dersek yanlış olur.
Kabin içerisinde ise, yukarıdaki aks mesafesini destekler nitelikte arka yolcu koltuklarını kayar özelliği sayesinde, arka yaşam alanına bu sayede 14cm eklenebiliyor olması büyük avantaj. Bagaj tarafında ise 385 litrelik bir hacim bizi karşılarken, bu abisi Golf’ten bile neredeyse fazla bir değer olduğunu bilmek gerekiyor. Koltuklar yatırıldığında maksimum yükleme kapasitesi ise 1281 litre.
Ön konsola baktığımızda, öncelikle göze çarpan direksiyon simidi gözlerden kaçmadığını belirtmek gerek. Orta konsolun tam ortasındaki ünitelere baktığımızda, fazlasıyla Polo tarafından esinlenmelerin yer verildiğini görebilmekteyiz. Donanım seviyesine göre 6.5 ve 8.0 inclik multimedya ekranı bizi karşılarken, tamamen dijital sürücü ekranınında bence hakkını vermek gerekiyor. Ancak elbette bununda ek ücret karşılığında sunulacağına kesin gözüyle bakabiliriz. 8 hoparlörden oluşan 350watt değerindeki Beats ses sistemi, kör nokta uyarı sistemi, çarpışma uyarı ve ani fren sistemi, adaptif hız sabitleyici gibi bir çok üst sınıfı temsil eden özelliklerin bu araçta yer alacağını belirtmekte fayda var.
Motor seçeneklerine bakacak olursak, T-Roc’ta 2.0 litrelik dizel bir ünite ve 4×4 seçeneği sunulurken, T-Cross’ta ise Polo’da yer alan üniteleri burada görmek mümkün. 1.0 litrelik üç silindirli ünite 95hp ve 115hp seçenekleri ile karşımıza gelirken sadece 115hp lik versiyonda 7 ileri DSG sunuluyor olacak. Ayrıca Golf’te yer alan 1.5 litrelik 150hp güç üreten ünite ise sadece 7 ileri dsg şanzımanla geliyor olacak. Dizel cephesinde ise bu 1.6 litrelik Turbo dizel ünite olacaktır.
Henüz daha T-Roc ülkemiz topraklarında göremiyor olsak ve hatta daha yazılan yazıların dahi mürekkepleri kurumamışken Volkswagen’in T-Cross ile karşımıza gelmesi, markanın Suv/Cross pazarında ne denli agresif olacaklarını gösterir nitelikte. Almanya’da 17.000 Euro seviyelerinde olması beklenen araç için, ülkemize 150.000 bandını konuşmak ne yazık ki uzak değil.