Mazda, aşırı beslemeli motorlara dönüş mü yapıyor?

Mazda’nın geçmişi ilginç motor teknolojileriyle dolu. Eski rotary motorlardan, yeni sıkıştırma ile ateşleme teknolojisine sahip pek çok farklı motoru kullanan Mazda’nın aşırı beslemeli motorlarla arası uzun zamandır iyi değildi. Ama son aldıkları sıralı twin-turbo patentiyle konu üzerine tekrar çalıştıklarını görüyoruz.

Sıralı twin-turbo Mazda için yeni bir şey değil. Üçüncü jenerasyon RX-7’de de kullanılan sıralı turbolar yeni aldıkları patentle gelişmiş bir şekilde geri dönüyor gibi gözüküyor.

İlk önce sıralı twin-turbo sistemlerinin ne olduğunu bilmeyenler için biraz açıklama yapalım. Genelde normal twin-turbo sistemlerde aynı boyuta sahip iki turbo, büyük tek bir turbo gibi davranır ve çalışır. Sıralı sistemde ise alt devirler için kullanılan küçük turbo, hızlı bir gaz tepkisi ve dolu alt devirler sunarken; basınç ve devir yükseldikçe açılan valfler ile büyük turbo devreye girer ve üst devirlerde daha fazla basınç ve güç sağlar.

Peki Mazda’nın yeni patentinde farklı olan ne? Temel fark sistemin kapladığı alan gibi gözüküyor. Önceki sistemlere göre daha kompakt gözüken sistem büyük ölçüde yer avantajı sağlayacak. Bunun temeli ise iki turbo için de aynı egzoz girişinin kullanılıyor olması. Bu egzoz manifoldunun hem tasarım olarak basitleşmesini hem de küçülmesini sağlıyor. Ayrıca besleme tarafında da aynı boruların kullanılması yine sistemi basitleştirirken, hata oluşabilecek yerlerin sayısını azaltıyor.

Daha küçük ve basit olan sistemin uygulama olarak pek çok avantajı var. Daha küçük otomobillerde kullanılabilecek olan sistem, hem daha hafif hem de daha az materyal kullanılacağı için maliyeti daha düşük olacaktır. Buna bir de sıralı sistemin gaz tepkisi avantajı eklenince sistem şu an için oldukça mantıklı gözüküyor.

Bunların hepsinin yanında, tek turbolu sistemlerin hem daha ucuz, hem de yeni değişken geometrili veya twin-scroll turbo seçenekleri benzer sonuçları sunabiliyor. Twin-turbo sistem daha geniş bir devir bandında güç sunuyor ama Mazda bunu hangi otomobilinde kullanmayı düşünüyor bilmiyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin