Ds3 Crossback’in anlatmaya başlamadan önce, geçtiğimiz Temmuz ayında patent fotoğrafları sızdırılmıştı hatırlanacağı üzere. Sizinde ekranlardan görmüş olduğunuz üzere araç DS markasının DS7 Crossback olan göz bebeğinin kardeşi. Direkt olarak DS7 Crossback’in ufak hali diyerek bir köşeye almak çok doğru değil.

Araç direkt olarak Audi Q2 ve Mini Countryman’i karşısına alıyor ki bence renkler ve zevkler tartışılmaz ama sınıfının ( B Segment Cross ) en yakışıklısı. Tabi bu sınıfta Seat Arona, VW T-Rock gibi seçeneklerde var. Ancak direkt premium lux B Cross olarak incelendiğinde, en dişli rakibi Mini ve Audi elbette.

Aracı inceleyecek olursak, 

 DS 3 CROSSBACK yandan veya arkadan bakıldığında; büyük jantları, ideal uzunluğu, etkileyici genişliği ve yola oturan yapısıyla mükemmel gövde orantılarına sahip bir otomobil. Henüz ilk göz temasında bunun diğer otomobillerden farklı olduğu hemen göze çarpıyor. Yalın ama bir o kadar da çekici hatlar; performans ve güç vurgusu yaparken büyüleyici ışık imzası tasarımı tamamlıyor.” DS Tasarım Direktörü Thierry Metroz DS Automobiles’in yeni modelini bu sözlerle tanımlıyor.

DS 3 CROSSBACK 4,12 metre uzunluğu, yola iyi oturan duruşu ve 18 inçlik büyük jantlarıyla henüz ilk göz temasında premium kompakt bir SUV algısı oluşturuyor.

Önden bakıldığında karakteristik DS ön ızgarasıyla birlikte DS WINGS tasarım mimarisi dikkat çekiyor. Detaya gösterilen önem DS markasının en önemli özelliklerinden. Markanın bu titiz yaklaşımı dış tasarımından başlayarak aracın her yerinde kendini gösteriyor:

  • Gizli omuz çizgisi fitilleri
  • Şık, gömülü kapı kolları
  • Antensiz, temiz tavan çizgisi Gövdeden farklı tavan rengi
  • Yan köpekbalığı yüzgeci
  • Krom çift egzoz çıkışı

Geniş omuz çizgisinin son bulduğu arka tasarım yola iyice oturan bir görünüm sunuyor. Arka kısım ışık imzası da dahil zarif detaylar bünyesinde barındırırken dinamizme de vurgu yapıyor ve her bir ayrıntısıyla CROSSBACK isminin hakkını veriyor.

Gömülü kapı kolları

 Katlanan gömülü kapı kolları şık ve modern bir görünüm sunuyor. Yaz başında lanse edilen DS X E-Tense Dream-Car ile ilk kez kullanılan bu özel teknoloji sektörde yeni bir uygulama. Prensip ise çok basit: kapı kolları sadece ihtiyaç halinde kullanılmak üzere ortaya çıkıyor. Diğer zamanlarda ise otomobilin yan gövdesi içine gömülüyor. Dahası anahtarsız giriş ve çalıştırma ile kullanıcının otomobile yaklaşması ve 1,5 metre menzil içine girmesiyle gerçek sihir başlıyor. Otomobil merkezi kilidini açıyor ve dört adet gizli kapı kolu dışarıya çıkıyor. Kullanıcının anahtar ile otomobilden uzaklaşmasıyla birlikte kapı kolları yerine gizleniyor ve otomobile kilitleniyor.

Rakiplerinden ayıran en büyük detay ise kişiselleştirme seçeneklerinin oldukça fazla olması..

DS 3 CROSSBACK’in dış görünümünü kişiselleştirmek üzere; 10 adet jant alternatifi, DS X E-Tense Dream-Car’da kullanılan Milenyum Mavisi de dahil 10 farklı gövde rengi ve üç farklı tavan rengi alternatifleri devreye giriyor.

Kişiselleştirme süreci DS MONTMARTRE, DS BASTILLE, DS PERFORMANCE Line, DS RIVOLI, DS OPERA ve son derece özel La Première sınırlı üretim olmak üzere beş farklı DS ilhamları ile ifade ediliyor. Söz konusu tasarım konseptleri, bireysel zevkleri ve gereksinimleri karşılamak üzere otomobilin içindeki ve dışındaki renkleri ve malzemeleri kombine ediyor ve eşleştiriyor.

Tasarım konseptleri; parçalı veya tamamı Nappa deri, inci veya elmas desenli dikişler, örgülü kumaşlar, ,Alcantara®, hava yastığı kapağı da dahil deri kaplı direksiyon simidi, Paris Hobnail tasarımlı krom süslemeler ve benzeri olmak üzere iç mekana da şık ve modern bir ambiyans kazandırıyor.

Yine bu tasarım konseptleri ile birlikte; motor kaputu ve kapı altlarındaki imzalar veya öndeki ve arkadaki parlak, saten veya dokulu parıltılı siyah kaplamalı krom süslemeler gibi özellikler otomobilin dış görünümünü tamamlıyor.

 

DS iç tasarımının tutarlı yaklaşımı, DS 7 CROSSBACK modelinden aktarılan orta konsolda da kendini gösteriyor. Vites seçim kolu, şalterler ve elektrikli el freni ile bu şık, orta konsol; kablosuz cep telefonu şarj fonksiyonu, bardak tutucular da dahil olmak üzere farklı saklama alanları ve fonksiyonel kızaklı orta kol dayanağı da dahil olmak üzere sunmuş olduğu çözümlerle günümüz kullanıcılarının günlük ihtiyaçlarını karşılıyor.

Ayrıntıya gösterilen özene dikkat çeken orijinal DS imzası ve marka amblemi; dokunmatik kumandalarıyla muhteşem orta konsolda, ortadaki ve kapılara entegre yan havalandırma ızgaralarında, ekran tasarımında ve diğer detaylarda kendini gösteriyor.

 Gömme kapı kolları bir dizi modern konfor ve eğlence sistemini bünyesinde barındıran iç mekana erişim sağlıyor. Kişiselleştirilebilir dijital gösterge paneli, renkli sanal gösterge ekranı ve yeni grafikler iç mekanı domine ediyor.

Sürücü menüyü kullanarak modern ve sezgisel dijital gösterge panelinin beş farklı kişiselleştirme menüsü sunan ekran üzerinden sürüşle ilgili bir dizi bilgiye ulaşabiliyor.

Sanal gösterge ekranı; otomobil hızı, hız sınırlayıcı ve hız sabitleme fonksiyonu, trafik işareti yardımcısı dışında sürüş destek ve navigasyon yönlendirmeleri olmak üzere temel sürüş bilgilerini renkli şeffaf panele yansıtıyor.

HD formatındaki 10,3 inçlik (sınıfının en büyüğü) bilgi ve eğlence ekranı akıllı telefon entegrasyonu gibi özellikleriyle otomobil içi teknolojileri tamamlıyor. Sürücünün doğrudan görüş alanında olması için orta konsolun en üst noktasında konumlandırılan ekran dışında sanal gösterge ekranı da sürücünün görüşünü kolaylaştırıyor.

Aracın kaputunun altına bakacak olursak,

 DS 3 CROSSBACK en güncel PureTech teknolojisiyle yollara çıkan ilk otomobil. En yeni PureTech benzinli motor 155 HP güç üretiyor ve gücünü EAT8 (8 kademeli Verimli Tam Otomatik Şanzıman – Efficient Automatic Transmission) üzerinden yola aktarıyor. Bu motorun yanı sıra aynı şanzıman ile kombine edilmiş PureTech 130 seçeneği benzinli ürün gamını tamamlıyor. Bu motor seçenekleri Euro 6.3 emisyon standartlarını bugünden yerine getiriyor. PureTech 130 üst üste dört yıldır ‘Yılın Motoru’ seçiliyor. Satış başlangıcından kısa bir süre sonra 130 HP güç seçeneği ile Euro 6.2 BlueHDi motor da kullanıma sunulacak.

Güvenlik önemli !

DS 3 CROSSBACK, bir dizi gelişmiş güvenlik özelliği ile donatılabiliyor. Örneğin acil durum fren koşullarını iyileştiren yeni nesil bir radarla sayesinde DS 3 CROSSBACK, gece sürüşleri de dahil olmak üzere bisikletlileri ve yayaları algılayabiliyor. Olası bir acil durumda sistem sürücü müdahalesi olmaksızın fren yapabiliyor.

DS 3 CROSSBACK’in mimarisi yüksek omuz çizgisi, kalın kapı panelleri ve hepsinden önemlisi sekiz hava yastığı ile üstün güvenlik özellikleri sunuyor. Şerit takip yardımcısı, trafik levhaları yardımcısı ve hız sınırı tabelalarına göre otomobil hızını uyarlama sistemi ve benzeri yenilikçi donanımlar aktif güvenliği tesis ediyor. DS 3 CROSSBACK güvenlik noktasında sınıfına tamamen yeni standartlar getiriyor.

Aktif Güvenlik Freni:  Yeni Nesil Acil Durum Freni

Yeni nesil radar sensörleri sürüş yönünde aracın önünü tarıyor. Acil Durum Freni DS 3 CROSSBACK’in önünde duran ve aynı yönde ilerleyen otomobilleri gündüz sürüşlerinde aynı zamanda aynı şeritteki bisikletleri ve daha da önemlisi yayaları gündüz ve gece sürüşlerinde algılayabiliyor. Yaya güvenliğinde önemli bir adım olan sistem aracın bir nesneye çok fazla yaklaştığını algılaması halinde sürücüyü önce görsel, ardından sesli olarak uyarıyor. Sürücünün reaksiyon göstermemesi halinde ise otomatik olarak fren yapıyor. Sistem, otomobil hızına bağlı olarak olası bir çarpışmayı önlemek veya aracın hızını mümkün olduğunca azaltmak için sürücü adına panik fren yapıyor. Sistem 5 km/s ile 140 km/s arasındaki hızlarda otomatik olarak etkinleşiyor. Herhangi bir Acil Durum Freni sonrasında sürücü gaza basarak kontrolü tekrar ele alabiliyor.

Elektrikli motor seçeneği !

DS 3 CROSSBACK ile şık tasarımlı bir elektrikli otomobil hayali gerçek oluyor. Heyecan uyandıran tarzı ve tasarımıyla DS 3 CROSSBACK 2019 yılının ikinci yarısından itibaren gelişmiş bir performans sunan tamamen elektrikli bir versiyona kavuşacak. 450 kilometre (NEDC sürüş döngüsü) menzil sunan elektrik motorlu sistem sadece 30 dakikada bataryayı yüzde 80 şarj etme imkanı sunuyor. Bataryalar otomobilin zeminine gizlendiğinden elektrikli versiyonda iç mekandaki yaşam alanından ödün vermek gerekmiyor.

 DS 3 CROSSBACK E-TENSE elektrikli güç ve aktarma organları aşağıdaki özellikleri içeriyor:

  • 100 kW / 136 HP gücünde bir elektrik motoru (sport modda 150 km/s maksimum hız)
  • Otomobilin zemininde 50 kWh kapasiteli lityum-iyon batarya
  • Enerji geri kazanım özelliğine sahip fren sistemi
  • 100 kW’lık yüksek hızlı şarj için aktif bir batarya soğutma sistemi
  • Otomobil, kabin içi iklimlendirme kontrolü için yeni nesil bir ısı pompasıyla donatılmış durumda.Yüksek performans standartları sunan bir sistem:
    • NEDC döngüsüne göre 450 km ve WLTP sürüş döngüsüne göre 300 km’nin üzerinde menzil
    • 260 Nm tork
    • 0 -50 km/s hızlanma 3,3 saniye ve 0 – 100 km/s 8,7 saniye
    • Dakikada 10 km menzil (WLTP sürüş döngüsü) sağlayan 100 kW’lık yüksek hızlı şarj. Örneğin 30 dakikada bataryanın yüzde 80’ini şarj etme
Sonuca gelecek olursak,

Sınıfının neredeyse şuanda en yakışıklısı ve en zengini diyebileceğimiz bir araç olacağını rahatlıkla belirtebilirim. Benzinli, Dizel içten yanmalı ve %100 Elektrikli motor seçenekleri ile karşımıza çıkacak DS3 Crossback’in fiyatı hakkında kısa vadede bilgiler paylaşılıyor olacağız. Ancak Q2 gibi rakiplerinin fiyatlarına baktığımızda,  250.000-320.000 bandında olacağına kesin gözüyle bakabiliriz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin