Audi E-tron, belkide tanıtılmadan son iki senedir gerek concept haliyle karşımıza geliyor olması, gerekse basın yayın organlarında casus fotoğraflarının çokça yer verilmesi nedeniyle, çok uzun süredir kulak aşinalığı sağladığımız bir model. Eminim bir çok kimseniz, zaten çıkmamış mıydı? tepkisini çoktan vermiştir.

Audi E-tron 18.09.2018 tarihinde Türkiye saati ile 06:30’da Amerika’nın San Francisco eyaletinde resmi olarak tanıtıldı. Bir Alman otomobil markası, Brussels’de üreteceği tamamen elektrikli olan otomobilini neden San Francisco’da tanıttı dersiniz? Bingo.. Elbette Tesla’nın doğduğu topraklar. Otomobil direkt olarak Tesla Model X’in karşısında ve batarya teknolojileri nedeniyle, Tesla’ya karşı ilk elle tutulabilir elektrikli otomobil olmaya aday. İlk elle tutulabilir diyorum çünkü, Mercedes EQC gibi otomobillerin henüz asfalt yüzü görmüşlüğü yok.

İşin hikaye kısmını bırakıp Audi E-tron hakkında konuşacak olursak, resmi olarak bugün tanıtılan araç önümüzdeki ay Paris otomobil fuarında canlı kanlı potansiyel müşteri adaylarıyla buluşacak. 🙂

Aracın tasarımı başlı başına sofistike

Oldukça karışık ve sıra dışı tasarım bizi karşılıyor. Ön yüzünde Audi’nin led aydınlatmaları ve önceki formlardan çok farklı olan öz ızgarası neticesinde, makyajlı bir allroad Quattro havası yok değil. Marka zaten Quattro gibi E-tron’nun da ürün gamına oturmasını istiyor. Yani bu ne demek? Elektrikli bir SUV üretiyorsa Audi, bilin ki o bir E-tron. Araca yan profilden bakıldığında aerodinamik 20 inc jant en dikkat çekici detaylardan biriyken, arka bagaj kısmının nasıl uzun bir yapıda olduğu açık net bir şekilde görülebiliyor. Bagaj demişken size ufak bir spoiler veriyorum, hacim 805 litre dolaylarında. İnanılmaz değil mi ? son olarak şarj ünitesindeki led aydınlatmalı e-tron yazısını atlamayalım.

Aracın arka tasarımı için konuşacak çok fazla bir detay yok. Son zamanlarda oldukça popüler olan ( Porsche ) iki stop ünitesi arasındaki yatay stop led grubu bu araçta da elbette şık durmuş Yükleme hacmi tarafında ise yaklaşık 800-810 litre gibi bir yükleme hacmi bizi karşılarken, arka yolcu koltuk grubu yatırıldığında bu oran 1600 litre dolaylarına kadar çıkmakta. Yeni Audi Q8’de bu oranın 605 litre olduğunu ve koltuklar yatırıldığında 1755 litre dolaylarına çıktığını hatırlatalım.

Peki bu aracın bataryaları nerede?

Şasenin hemen üstünde, yolcu/sürücü kabinin altında 2.28 metre uzunluğunda, 1.63 metre genişliğinde ve 34 santimetre yüksekliğinde toplamda 36 hücreli bataryaların konumlandırılması bu şekilde sağlanmış.  Alüminyum plakalarla korunan bu yapının bataryalarla birlikte ağırlığı 700kg dolaylarında olduğu belirtilmekte. Geliştirilmiş bu batarya teknoloji likit bir sıvı ile soğtulmakta ve hızlı şarj ünitesi desteği ile 30 dakikada %80 dolum oranına olanak sağlamaktadır. 402 kilometre menzile sahip olacağına, ancak geri kazanım teknolojisi ile bu rakamı tek seferde yukarı rahatlıkla taşıyabileceğini belirtebiliriz. Şöyle ki, araç eco sürüş modunda iken arkadan itişli ilerleyecek ve bu öndeki ikinci elektrik motoruna dinamo etkisi yaratacak. Ne kadar menzil sağlar bu tabi resmi testler sonrası iletmek çok daha sağlıklı olacaktır. Neticede motor ve şanzıman verileri için Paris otomobil fuarını yani bir ay daha sabretmemiz gerekecek.

Aracın kabini premium algısını sonuna kadar yaşatıyor

10.1 inclik multimedia ekranı ve yaklaşık 8 inclik sanal kokpit ( Virtual Cockpit ) ekranı takdire şayan. Kabin aydınlatmaları ve 4 koltuk Audi direksiyonu aracı SUV olduğu kadar, sportif gösteren detaylardan. Klima kontrol ünitesininde tamamen dokunmatik ( Velardan hatırlayanlarınız olacaktır ) kontrol ünitesi, burada da karşımıza gelmekte. Resimlerde net gözükmese de sanal yan ayna sistemi opsiyon olarak gelecek detaylar arasında. Yüksek çözünürlük yan kamera ve monitör ünitesiyle sanırım kör noktalara veda edebiliriz. Siz yinede dar alanlardan geçerken dikkat edin. 🙂

Audi E-tron’nun yeni lanse edilen videosuna göz atmakta fayda var.

Sonuca gelecek olursak

Önümüzdeki yılın ortalarına doğru yollarda olacak araç için şuanda 1000$ ( canınız sıkılmasın TL ‘ye çevirmeyin ) karşılığında ön rezervasyon ile bekleme sırasına geçebiliyorsunuz. Aracın tahmini satış bedelinin 75.000$ düzeylerinde olacağını düşünürsek  x2 TR vergisi + kar= X USD/TRY kur diye bir denklem yaparsak 1.000.000 TL dolaylarında olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Nasıl, moraller bozuldu değil mi? 75.000 birime karşılık 1.000.000 ( bir milyon ) birim.

Türkiye’ye bugün Tesla getirtmeye kalktığımızda US ek vergiler nedeniyle artık aşağı yukarı aynı fiyatlar çıkıyor. Dünya pazarında ise, fiyatlar ortada. Sizce Tesla karşısında ne kadar şansı var dersiniz? Bana soracak olursanız, şansı bilinmez ancak Tesla’nın karşısına çıkan bu kadar güçlü rakipler karşısında artık eski yıldızının çokta parlamayacağı yönünde.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen isminizi girin